Waarom bevinden zich in kots altijd stukjes wortel, ook al heeft de braker geen wortel gezien?
PukeMeister
The Great Chunder Page
Barf-o-Rama
Mike's verzameling van kotszakken
voor
na
"Ja, het is goed dat die vraag nou eindelijk eens breed gesteld wordt", reageert ervaringsdeskundige en W&H-redacteur Link desgevraagd. Link, die al jaren op zoek is naar de Bermuda-driehoek in zijn portemonnee en naar de vraag waarom ie toch nooit muggen op zijn slaapkamer vindt, is speciaal betrokken bij het onderwerp: "Dit verschijnsel houdt mij al sinds het begin van mijn studententijd bezig." In eerste instantie viel het hem niet op, omdat de mensa van de THTwente in het begin van de jaren 70 elke dag kleffe friet en lauwe tyrolienne (doppertjes met worteltjes, red.) op het menu had staan, maar nadat hij de eetgroep 'Klasse A' had opgericht (met als specialiteiten Heinz' spaghetti in tomatensaus uit blik en diepgevroren KlopKlop puur als toetje), begon het op te vallen dat de stukjes wortel nog steeds aanwezig waren. Navraag bij andere studenten deed hem besluiten dat hier iets heel raars aan de hand was. De TH was echter niet de meest geëigende plek om dit te onderzoeken, waarna Link besloot zijn onderzoeksterrein te verplaatsen naar landbouwstad Wageningen. Helaas bleek men te W. het visionaire karakter van Link's vraagstelling niet te onderkennen. En zo bleef de vraag nodeloos lang onbeantwoord.
voor
na
Nu echter is een kentering in de waardering van het grote overgeven gaande. Uit Australië komen de eerste signalen dat het belang van het onderwerp onderkend wordt. Onderzoeker Paul McGarry vermeldt bijvoorbeeld de wortelen op zijn website getiteld 'The Great Chunder Page'. En ook in de VS neemt de publieke belangstelling voor het overgeven toe. Zo adverteert sportschoenenfabrikant Nike paginagroot in landelijke kranten dat hun schoenen met overgave het braaksel van alledag aankunnen, daarmee truienfabrikant Benetton aftroevend. De laatste heeft onlangs aangekondigd binnenkort met een speciale advertentiecampagne te komen teneinde tot een herwaardering van gekots, met name op hun eigen produkten, te komen. En daarmee ligt het in de lijn der verwachtingen dat de vraag, die Link nu zo'n 25 jaar beziggehouden heeft, binnen afzienbare tijd beantwoord is.
Maar is dat eigenlijk niet heel teleurstellend, als iets van je levenswerk wegvalt? Link: "Nee, integendeel, het heeft meer iets van een enorm uitgesteld orgasme. En daarbij, er is nog genoeg om te onderzoeken. Zo wil ik ook vreselijk graag weten hoe het toch mogelijk is dat op zomernachten alle muggen in de slaapkamer onmiddellijk de weg naar de vierde dimensie weten zodra je het licht aandoet." Nounounou, gelijk de vierde dimensie. Is dat niet wat overdreven? Zou het niet bijvoorbeeld kunnen zijn dat muggen zich naar het ultraviolet moduleren om onzichtbaar te worden, of dat ze gebruikmaken van psychische fenolen waardoor je ze eigenlijk niet wilt zien? Dat met die vierde dimensie klinkt wat... onwaarschijnlijk in de oren. Link glimlacht minzaam: "Kijk, zo reageerde men destijds nou ook, toen ik als eerste met de worteltjes op de proppen kwam. En zie nu eens: mainstream research!
altijd subjectief modernhuishuiden
Meer over het braakliggende onderzoek is te lezen op de volgende websites: